Blog yang berisikan konten bahasa jawa mulai dari dongeng bahasa jawa, legenda bahasa jawa, cerita rakyat bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, hingga pidato bahasa jawa, ada juga aksara jawa serta tembang macapat

16 Februari, 2015

Dongeng Timun Mas dalam Bahasa Jawa Terbaru

Kumpulan cerita bahasa jawa. Judul dongeng di atas sangat populer dikalangan rakyat nusantara. Kisah dalam cerita cekak tersebut juga sangat berwarna. Bagaimana dongeng Timun Mas dalam bahasa jawa dapat kita simak bersama di bawah ini.

Ing sawijining dhusun gesang satiyang randha sepuh ingkang nduwe nami mbok Sarni. Saben dinten piyambakipun nelasaken wancinipun piyambakan, amargi mbok Sarni mboten nggadhahi putra. Satemene piyambakipun pengen banget anggadhahi anak, kajengen saget mbiantu nyambut damel.

Ing sawijining sonten mbok Sarni kesah datheng ngalas konjuk pados kajeng, wonten tengah ndalan dumadakan mbok Sarni kepanggih kaliyan Buta ingkang ageng sanget. “Hei, ameh  nengendi sampeyan?”, takon Buta iku. “kula namung badhe ngempalaken kajeng garing, dados ijinke kula lewat”, wangsul mbok Sarni. “Hahahaha…. sampeyan oleh lewat sakwise sampeyan wenehi aku anak manusia kanggo tak pangan”, tembung Buta. Lajeng mbok Sarni mangsuli, “nanging kula mboten nggadhahi anak”. 

Saksampune mbok Sarni criyos menawi piyambakipun mboten gadhah anak uga kepengen banget gadhah anak, mila Buta ui nyukani wiji timun. Buta punika ngomong, “Hey wong wadon tua, iki aku wenehi sampeyan wiji timun. Tanduren wiji iki ing pomahan sampeyan, uga sakwise rong minggu sampeyan bakal nduweni anak. Nanging eling, tumbalke anak kui mengka marang aku sakwise umure jangkep enem tahun”. 

dongeng-timun-mas-dalam-bahasa-jawa
Sakwise kalih minggu, timun punika katon awoh akeh sanget uga enten salah satunggale timun ingkang cekap ageng. Mbok Sarni lajeng mendhet timun menika , uga saksampune dipunsigar jebulna isine yaiku satiyang bayi ingkang elok sanget ayune. Bayi punika lajeng dipunsukani nami Timun Mas. 

Tambah dinten Timun Mas tambah ageng, uga mbok Sarni bingah amargi griyanipun mboten sepen malih. Sedaya panyambut damelanipun sanguh rampung kaliyan gelis amargi bantuan Timun Mas.

Akhire ing sawijineng dinten Buta kang paweh wiji timun marang Mbok Sarni teka konjuk nagih janji. Mbok Sarni kaget sanget, uga mboten kersa kecalan Timun Mas. Lajeng mbok Sarni ngendika, “Hay Buta, teko o mriki kalih taun malih. Tambah gedhe anak iki, mila tambah eca konjuk ing santapan”. Buta kui banjur setuju lan ninggalke griya mbok Sarni. 
kumpulan-cerita-jawa

wanci kalih taun sanesa wanci ingkang dangu, amargi punika saben dinten mbok Sarni pados akal kados pundi caranipun supados anakipun mboten dipunbeta dening Buta. Manah mbok Sarni cemas sanget. Ana sawijining mbengi mbok Sarni ngimpi. Ing lebet impinipun punika, piyambakipun dipuntedah kajengen Timun Mas sowan marang petapa ing gunung. 

Enjang dintenipun mbok Sarni dawuh dening Timun Mas konjuk enggal memoni petapa punika. Saksampune kepanggih kaliyan petapa, Timun Mas lajeng nyriosi babagan pangangkah kedathenganipun. Sang petapa lajeng nyukani Timun Mas sekawan bungkusan alit ingkang isine wiji mentimun, dom utawa jarum, uyah, lan terasi. “Uncalno mboko siji bungkusan niki, yen kowe dioyak dening Buta iku”, dawuh petapa dening Timun Mas. lajeng timun Mas mantuk datheng griya, lajeng nyimpen bungkusan saking sang petapa mau. 

Enjangipun Buta datheng malih konjuk nagih janji. “Hay wong wadon tua, endi anak kui? Aku wis ora kuwat pengin mangan dewek e”, bengkok Buta. 

Lajeng mbok Sarni mangsul, “Ampun sampeyan pendhet anak kula niki wahai Buta, amargi kula tresna sanget dateng piyambake. Langkung sae kula kemawon ingkang sampeyan pangan”. Buta mboten kersa nampi tawane saking mbok Sarni punika, akhire Buta mau nesu lan ngamuk. “endi bocah kui? endi Timun Mas?”, bengkok Buta. 

Amargi mboten tega ningali mbok Sarni nangis terus, mila Timun Mas medal saking panggenanipun. “Aku ana kene Buta, cekelen aku yen sampeyan bisa!!!”, bengkok Timun Mas. 
dongeng-timun-mas-dalam-bahasa-jawa

Dongeng Timun Mas dalam bahasa jawa. Buta iku banjur ngoyak Timun Emas, Timun Mas ngawiti nguncalke kantong ingkang isi mentimun. Saestu ajaib, alas dados tegal mentimun ingkang ndadi wohe. Buta mau dadi terhambat anggone ngoyak Timun Emas, amargi batang timun kesebat terus mbulet ana ing awak Buta. Nanging akhire Buta bisa bebas saka alas mentimun, banjur bali ngoyak Timun Mas malih. 

Lajeng Timun Mas nguncalke kantong kaping kalih ingkang isi dom utawa jarum, lebet sakedhep tukul wit-wit empring ingkang inggil ugi lancip. Kanthi suku ingkang kemocor gethih amargi ketancep empring kesebat Buta terus ngoyak. 
kumpulan-cerita-jawa

Lajeng Timun Mas mbikak bungkusan ketelu ingkang isi sarem utawa uyah. Saknalika ugi alas dados segara jembar. Nanging segara punika kanthi gampil disebrangi Buta mau. Ingkang paling akhir Timun Mas akhire nguncalke terasi, saknalika dadi o segara lendut ingkang umep, banjur Buta kang ngoyak Timun Mas mau kecebur ing lebetipun. Akhire Buta iku pejah ana ing segara lendut kang umep. 
kumpulan-cerita-jawa

Timun Mas mengucap syukur dhateng Tuhan Kang Kwasa, amargi sampun di selametaken saking Buta ingkang kejam. Akhire Timun Mas uga Mbok Sarni urip tentrem.

Semoga dongeng Timun Mas dalam bahasa jawa di atas dapat menghibur kita semua. Terima kasih atas kunjungannya dan jangan lupa sempatkan untuk membagikan  dongeng  Timun Mas dalam bahasa jawa tersebut pada temen yang lainnya ya.

 

Pawarta Bahasa Jawa

Cerita Wayang Bahasa Jawa

Sesorah Jawa

Cekak Bahasa Jawa