Wahyu Cakraningrat, dalam Cerita Wayang Bahasa Jawa

Blog yang berisikan konten bahasa jawa mulai dari dongeng bahasa jawa, legenda bahasa jawa, cerita rakyat bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, hingga pidato bahasa jawa, ada juga aksara jawa serta tembang macapat

29 Juli, 2014

Wahyu Cakraningrat, dalam Cerita Wayang Bahasa Jawa


Wahyu Cakraningrat, dalam Cerita Wayang Bahasa Jawa

Setiap orang tentunya sangat tergiur untuk mendapatkan wahyu/ berkah karena dengan wahyu inilah seseorang dapat menjadi seorang raja.
Pada cerita pewayangan dikisahkan dalam judul Wahyu Cakraningrat yang menceritakan ketiga pemuda dalam memperebutkan kedudukan sebagai seorang raja. Bagaimana kelanjutan cerita wayang tersebut dapat Anda simak dalam cerita bahasa jawa di bawah ini. Wahyu disini digambarkan menjadi sosok yang bernama Batara Cakraningrat.

Berbekal tekad bulat, Batara Cakraningrat dikancani Dewi Maninten mudhun menyang bumi. ketekan dekne kabeh wis tinunggu-tunggu saka telu pemuda sing ndue tekat dadi raja.
Telu pemuda kuwi, yaiku Raden Lesmana Mandrakumara putra Prabu Duryudana lan Ratu Banowati, Raden Samba putra saka raja Dwarawati lan Sri Kresna, mawa Raden Abimanyu putera Arjuna.
wayang-bahasa-jawa
Karakter ketelu pemuda kesebut dicawiske beda saka sutradara D Supono. kaya Raden Lesmana, sing nduweni karakter alem lan gampang tergoda karo hal-hal duniawi. pas Lesmana bertapa neng alas Ganggowirayang, wahyu Cakraningrat mlebu menjero awake.
Dewe’e, Lesmana ora bisa ngontrol awak pas digoda putri ayu Pamilutsih sing ngrupakne jelmaan Dewi Maninten. Alhasil wahyu kuwi lunga saka slirane.
Ora adoh beda karo karakter Lesmana, Raden Samba uga ora nduweni pangendhalen awak sing kuwat. Samba dikenal dadi putra raja sing arogan.
Pada kaya Lesmana, Samba ugo tapa ing alas kanggo mbisakne wahyu tumurun marang slirane. pas wahyu teka ana ngarepe, Samba lengah ora bisa njaga hawa nafsune. wayah ketekan puteri Pamilutsih banjur menggoda Samba, nganti akhire sang wahyu lunga saka Samba.
Nganti neng kene cerito wis bisa ditebak. saka telu pemuda kuwi, mung siji sing kedadeyan ngolehke wahyu, yaiku Raden Abimanyu.
Dheweke bisa nglewati godaan, ora gegoda karo godaan wedok ayu. Ora muk sepisan Abimanyu nolak tawan Dewi Maninten kang ngajak kawin dheweke. Abimanyu konsisten ngukuhi wahyu sing ana jero awake. sarehdene kuwi, dheweke kepileh lan dinobatkan dadi raja kanggo alam semesta.
Cerita di atasmerupakan kisah wayang dalam cerita bahasa jawa dengan judul Wahyu Cakraningrat.
Update: artikel di atas dapat Anda download melalui url ini.