Cerkak bahasa jawa cita-citaku seluas samudra

Blog yang berisikan konten bahasa jawa mulai dari dongeng bahasa jawa, legenda bahasa jawa, cerita rakyat bahasa jawa, cerita wayang bahasa jawa, hingga pidato bahasa jawa, ada juga aksara jawa serta tembang macapat

02 Desember, 2015

Cerkak bahasa jawa cita-citaku seluas samudra

keterangan

Cerkak bahasa jawa cita-citaku seluas samudra - Esuk iki ora ana sejene karo dina-dina sadurunge, aroma sing khas kuwi isih ana. Aku sebut khas amarga aroma kuwi bak pedhang sing njojoh awak. Nyat aromanya njojoh, njojoh indra pangambu lan aja bayangkan ambune kaya mangsakan neng hotel-hotel lintang lima. Ambune kaya entut luwih tepatnya kaya ambu belerang. Padahal aku ngarep-arep ana owah-owahan nang esuk iki.

Aku tinggal dikene, neng siji kutha sing ramai, ribut lan tentu wae ana segaran samudra sing ambune linuwih. Sadurunge kuthaku ora mangkene, kuthaku amba, ora bersamudra lan para wargane pun ora gampang munggah getih kaya saiki.
cerkak-bahasa-jawa-cita-cita
Baca Juga: Cerita Pengalaman Pribadi Menemukan Dompet Bahasa Jawa Ngoko
Saben sore aku dolanan layang-layang neng tepi tanggul, anginnya cukup kencang, layang-layangku mabur dhuwur. Ping ning iki aku ora beruntung, layang-layangku putus lan lenyap saknalika ditelan samudra sing berbuih. Kuwi tandanya aku kudu mulih menyang omah amarga senja wis tiba.

Sabenere omahku ora adoh saka panggonku dolanan layang-layang mau, ning meneh-meneh gara-gara ana samudra samudra sing tambah ngamba mula kami sasomah kudu alih.

Mubarang dina bapak kedelok nesu banget, dudu amarga aku mbeling uga dudu amarga madu karo embok. Awalnya aku ora ngerti apa amergane, ning tembung embok bapak nesu amarga masalah keadilan.
Baca Juga: Cerita Cekak Katresnan Bahasa Jawa
Aku tambah ora ngerti pangarah saka tembungan dheweke, bokmenawa amarga aku durung cukup umur. Sakwise aku metu omah katon saka adoh barisan wong-wong karo bengokan lantang, nggeni-geni padha kaya bapak mau. Aku pengen nyedhak menjero kerumunan wong-wong kuwi ning embok nglarang aku mawa durung prayoga anak saumurku nonton hal-hal mangkono. Aku bacut terus mikir, apa keadilan kuwi bisa ngalangi cita-citaku? Apa keadilan bisa ngilangna samudra lan bisa nggawe bapak ora muni-muni?. Ah, embuha kuwi masalah wong dewasa.

Cerkak bahasa jawa cita-citaku

Dina iki aku mbisakne pitakonan sing mengejutkan saka guruku begini takonane, “amir, manut kowe cita-cita kuwi kepriye?” Aku meneng sadhela nuli njawab, “cita-cita kuwi kaya petelot, nek awake dhewe pengen meraihnya mula awake dhewe kudu ngupadi lan tandhang gawe atos kaya halnya meraut petelot ben dadi runcing. Ning nek awake dhewe ora tenanan-tenan mula kesempatan awake dhewe tambah cilik bahkan pupus kaya petelot sing tambah dina tambah pende bahkan ilang.

” Ning sing dadi pitakonan apa aku bisa menggapai cita-citaku kuwi? Aku rumangsa dialangi saka alam amarga alam wis ngirimake samudra sing nggawe sakanggonan kuripanku ora tertata. Aku putus asa lan radhane aku anyak tertular lelara sing menggerogoti masyarakat kuthaku, tentunya lelara munggah getih.
Baca Juga: Cerkak Bahasa Jawa Kisah Bocah Pangadol Koran
Sore dinane bapak uga pitakon ngenani cita-cita nangku ning iki takonane beda. Dheweke pitakon sepira tinggikah cita-cita sing aku pengenke, tentu wae aku teras njawab, “tentu wae sadhuwur langit pak!” Ning dheweke nyalah gumuyu, aku heran karone padahal ta jawaban kuwi bener. Bapak nuli celathu, “mir, bapak wenehi ngerti ya cita-cita sadhuwur langit kuwi mung pepatah sing tutur kosong. Yen kanggo anak-anak samudra kayamu cocoke yaiku cita-cita kuwi saamba samudra.

” Aku digawe bingung karo tuturan bapak, nuli bapak mbanjurke meneh, “delok samudra sing menenggelamkan omah awake dhewe makake dina makake ngamba, makake dhuwur. Bisa-bisa dadi segaran! Dadi manut bapak nggawe tembung-tembung penyemangat kuwi sing padha karo fakta waea!” Aku teras mlayu menuju omah suweku sing wis ora katon amarga terendam samudra. Dikene aku merenung, merenungkan tembungan bapak lan akhire aku setuju karo dheweke.

Embuh nganti kapan samudra iki arep meluap, embuh saamba karo dene samudra iki menggenang ning aku arep sanuli ngupadi mengembangkan suwiwi-suwiwiku, nunjukake nang donya sanajan aku mung sosok anak samudra lan aku arep nunjukake menawa cita-citaku saamba samudra. Cerkak bahasa jawa cita-citaku seluas samudra supaya bisa kanggo motivasi kita.